Guldregn over pensionsopsparerne

onsdag d. 5. februar, 2020

2019 har været et år med rigtig pæne afkast til investorerne, men ikke alle indeks og selskaber har klaret sig lige godt.

Af Martin Wex

»Et overraskende godt år.«

Det siger opsparingschef Morten Linde fra Willis Towers Watson om året 2019 set med investorernes øjne. Stort set alle toneangivende aktieindeks sluttede året i et kursniveau langt over niveauet ved årets begyndelse – og det var på ingen måde forventningen, da året begyndte.

»2018 sluttede med et af de værste kvartaler i flere år, derfor var der ikke i første omgang udsigt til, at 2019 skulle blive et godt år for investorerne. Den positive stemning vendte imidlertid meget hurtigt tilbage, så tabet fra 2018 allerede blev indhentet i løbet af første kvartal 2019. Det skyldtes især den amerikanske centralbank, der ved årets start ændrede retorik og gik fra at tale om rentehævninger til at tale om rentesænkninger – hvilket også fandt sted tre gange i løbet af året. I Europa blev de fleste redskaber i værktøjskassen taget i brug, så renten blev sat ned, og støtteopkøb genoplivet, hvilket også havde stor betydning for aktiekursernes stigning,« siger Morten Linde.

Afkast 2019 – Udvalgte indeks

Gode tider i USA
Der har været stigninger over en bred kam, men blandt de toneangivende indeks var det især amerikanske aktier, der klarede sig godt og leverede den største stigning på over 30 procent i 2019.

»Handelskrigen mellem USA og Kina er faldet nogenlunde til ro, det amerikanske arbejdsmarked er stærkt, verdensøkonomien klarer sig relativt godt, og centralbanken kører en lempelig pengepolitik. Kombineret med skattelettelser fra Trump-regeringen har de amerikanske aktier klaret sig fantastisk i 2019. Rent faktisk er det de aktier, der har klaret sig allerbedst over de seneste 10 år med et afkast på 234 procent,« siger Morten Linde.

2019 var også et godt år for danske aktier, der sluttede året med en stigning på 25,5 procent og dermed lidt over de europæiske aktier.

Blandt obligationerne var der næsten dødt løb mellem højrente- og Emerging Markets-obligationer, der gav pæne afkast på henholdsvis 12,5 og 13,1 procent. Korte danske obligationer havde til gengæld et dårligt år og gav et tab på 0,4 procent.

Godt år for pensionsselskaberne
De danske pensionsselskaber har alle formået at udnytte de gode tider til at levere pæne afkast til deres investorer. Bedst er det gået for AP og især Danica, der ligger med helt i toppen, uanset hvilken risikoprofil der er tale om.

»Danica har været dygtig til at udvælge aktier, som igennem 2019 har klaret sig godt. Man kan ikke sige, at Danica har været specielt risikovillig, men hvor flere af de øvrige pensionsselskaber reducerede risikoen i 2019, så valgte Danica ikke at tage risiko ud af sine porteføljer – og det viste sig at være det rette valg,« siger Morten Linde.

I den tunge ende af skalaen var det især PFA, der klarede sig mindre godt, hvilket ifølge Morten Linde især skyldes en mere forsigtig tilgang og fokusering på stabile aktier, som ikke har kunnet følge med stigningen blandt de cykliske aktier.

Afkast 2019 – Middel risiko – 50 procent aktier og 50 procent obligationer

Risiko betalte sig
Pensionsopsparere, der lader deres pensionsselskab stå for investeringsvalget, kan alle glæde sig over, at deres opsparing er blevet mere værd i 2019 – men ikke alle har opnået samme afkast.

»Alle har opnået et positivt afkast, men de gode tider har betydet, at der er enorm forskel på, hvor meget den enkelte opsparer har fået i afkast. Vinderne er helt klart dem, der valgte opsparingsprodukter med en høj andel af aktier – og dermed en højere risiko,« siger Morten Linde.

Investorer med opsparingsprodukter med 75 procent aktier og 25 procent obligationer har opnået et afkast på mellem 15,9 procent hos PFA og 21,0 procent hos Danica. Investorer med den omvendte fordeling – 25 procent aktier og 75 procent obligationer – fik et afkast på 4,4 procent hos Topdanmark og 10,0 procent hos Danica.

Afkast 2019 Høj risiko – 75 procent aktier og 25 procent obligationer

Afkast 2019 – Lav risiko – 25 procent aktier og 75 procent obligationer

Forholdsvis lyse udsigter
Forventningerne til 2020 er foreløbigt positive, men afkastet bliver ifølge Morten Linde næppe så højt som i 2019.

»2019 var et rigtig godt år, så det er svært at tro, at det kan fortsætte i samme tempo i 2020. Der er ikke umiddelbart nogen mørke skyer i horisonten på det økonomiske område, men udbruddet af coronavirus har dog allerede haft en kortvarig, negativ indflydelse på kurserne, og det viser, hvor følsomt aktiemarkederne trods alt er for negative hændelser,« siger Morten Linde.

Se afkast for udvalgte opsparingsprodukter:

 

 

martin.wex@willistowerswatson.com