Gode tider for pensionsopsparerne

torsdag d. 12. september, 2019

Pensionsselskaberne har indtil nu udnyttet de stigende kurser på aktie- og obligationsmarkederne til at levere pæne afkast til investorerne.

Af Martin Wex

2018 sluttede med store dyk på de internationale aktiemarkeder, men nytårsklokkerne nåede næsten ikke at ringe ud, førend kurserne igen begyndte at stige. Det er fortsat stort set hele året – med et par enkelte måneders udsving – og har skabt grundlaget for pæne afkast til dem, der har valgt at investere deres pensionsopsparing i markedsrenteprodukter.

»2019 har indtil videre været et ualmindeligt godt år på de globale aktiemarkeder, og det har især gavnet de investorer, der har valgt at tage en højere risiko med deres opsparing. Der er ellers nok af sorte skyer i horisonten med en truende handelskrig mellem USA og Kina, fortsat usikkerhed om det endelig udfald af Brexit og et Tyskland, der er tæt på recession. Men der har også været positive nyheder – eksempelvis, at den amerikanske centralbank har sænket renten – og derfor har investorerne indtil videre bevaret optimismen og sendt kurserne i plus over en bred kam,« siger opsparingschef Morten Linde fra Willis Towers Watson.

Det er især de globale aktier (målt i euro), der har haft medvind med en samlet stigning på 19,5 procent fra 1. januar til 31. august 2019, men amerikanske og danske aktier har med stigninger på 18,1 og 16,2 procent også klaret sig godt. Til gengæld har japanske aktier og emerging markets-aktier leveret beskedne afkast på 3,3 og 3,9 procent.

Afkast på udvalgte indeks 2019 (ÅTD august)

Se grafen i stort format

Det er dog ikke kun aktiemarkederne, der har leveret pæne afkast – også obligationsmarkedet har været gavmildt over for investorerne. Obligationer fra emerging markets har med et afkast på 10,8 procent været en næsten lige så god investering som de bedste aktiemarkeder, men lange, danske obligationer, der traditionelt er en meget sikker investering, har også været en ganske god investering med et afkast på 8,7 procent.

Danica i front
De gode tider har også smittet af på pensionsselskaberne – og især Danica har formået at udnytte de stigende aktiekurser til at skabe pæne afkast til sine investorer.

»Alle pensionsselskaber har leveret positive afkast, hvor Danica ligger i top for alle investeringsprofiler. Det skyldes blandt andet, at Danica i første kvartal valgte at satse på lidt mere risikofyldte aktiver og i andet kvartal valgte en mere neutral risikovægtning, som hjalp dem gennem uroen i maj, og derfor er kommet pænt igennem 2019 indtil videre,« siger Morten Linde.

Investorer med en ligelig fordeling mellem aktier og obligationer har i løbet af årets første otte måneder fået mellem 8,2 og 11,4 procent i afkast.

Afkast 2019 på middel risikoprofil
(50% aktier/50% obligationer)

Se grafen i stort format

Se afkastene for følgende profiler:

martin.wex@willistowerswatson.com