Dårligt år for pensionsopsparerne

tirsdag d. 5. februar, 2019

2018 gav negative afkast hos samtlige pensionsselskaber i et år med masser af uro på aktiemarkederne.

Af Martin Wex

Brexit, handelskrig mellem USA og Kina, stigende amerikanske renter og EU-kritik af Italiens budget. 2018 bød på en lang række højeksplosive sager, der skabte uro på alverdens aktiemarkeder. Det førte til faldende aktiekurser, så alle store aktieindeks sluttede året i et lavere niveau end ved årets begyndelse. Det var dog ikke alle indeks, der blev ramt lige hårdt – og der var også perioder med positive afkast i løbet af året.

»Det har været et år med store udsving. Året begyndte med store stigninger på aktier, mens februar og marts omvendt bød på fald. Andet og tredje kvartal var rimeligt positive, hvor det især var de amerikanske aktier, der steg – og hvor det først og fremmest var tech-aktierne, der trak op. Fjerde kvartal var til gengæld svært med store fald i både oktober og december, der sendte årsresultatet i minus,« siger opsparingschef Morten Linde fra Willis Towers Watson.

Samlet set endte 2018 med et resultat, hvor japanske aktier klarede sig dårligst med et fald på 15,1 procent, men også Emerging Markets-aktier, der klarede sig rigtig godt i begyndelsen af året, sluttede i et minus på 14,6 procent. Amerikanske aktier klarede sig bedst, men måtte alligevel notere et fald på 5,0 procent.

Afkast på udvalgte indeks 2018

Se graf i stor størrelse

Negative afkast over hele linjen
De faldende aktiekurser ramte også pensionsselskaberne, der alle leverede negative afkast i 2018, men ikke alle blev ramt lige hårdt. PFA og Velliv (det tidligere Nordea Liv & Pension) var bedst til at begrænse skaderne for de kunder, der har langt til pensionen, mens AP Pension leverede det mindste tab til kunder med kort tid til pensionen. Danica, SEB og Skandia klarede sig generelt dårligst på både kort og lang sigt.

»Danica undervægtede vækstaktier og gik dermed glip af de stigninger, som vækstaktier leverede i andet og tredje kvartal. Velliv, som klarede sig bedre, havde en overvægt af vækstaktier i første halvår af 2018 og nedbragte denne andel i løbet af året, hvilket er en del af forklaringen på deres bedre resultat. SEB havde i starten af året undervægt af amerikanske aktier og overvægt af japanske aktier og tabte derfor terræn, som de ikke formåede at indhente senere på året,« siger Morten Linde.

Afkast 2018 50/50 profil (akt/obl)

Se graf i stor størrelse

»Skandia havde overvægt af amerikanske aktier mod slutningen af året, hvor amerikanske aktier faldt mere end Europa og Japan, og derfor endte Skandia i bunden, da året sluttede. AP havde en overvægt af it-aktier, som klarede sig positivt gennem store dele af året. PFA valgte at begrænse sin aktieeksponering og formåede derved at tabe mindre end konkurrenterne i sidste kvartal,« siger Morten Linde.

De fleste obligationsindeks leverede også negative afkast. Kun lange, danske obligationer præsterede et positivt afkast på 2,2 procent.

Du kan her se afkast for 2018 med profilerne:

Middel risikoforløb – 30 år til pension

Middel risikoforløb – 15 år til pension

Middel risikoforløb – 5 år til pension

martin.wex@willistowerswatson.com